Gouden Tip
Image default
Auto’s en Motoren

De automaatbak spoelen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Een automaat spoelen is erg belangrijk maar dit blijft vaak lang onopgemerkt totdat er meerdere problemen voordoen. In de automaatbak zit olie en deze moet net als andere olie af en toe vervangen worden. Waarom dit erg belangrijk is en hoe dit in zijn werking gaat wordt hieronder allemaal uitgelegd.

Wat is een automaat spoelen?

Hoe sommige auto’s handgeschakeld zijn heb je ook auto’s die automatisch schakelen. Deze auto’s beschikken dan ook over een automaatbak. Een automaatbak spoelen wordt gezien al preventief onderhoud, als je namelijk vroegtijdig je automaatbak spoelt treden er minder snel problemen. Een automaatbak vroegtijdig spoelen gebeurd meestal tussen de 60.000 en 90.000 kilometer. Mochten er al problemen zich voordoen zoals slippen of slecht schakelen dan kan een automaat spoelen al deze problemen vaak wegnemen. Veel dealers en automerken zeggen dat het niet nodig is om je automaatbak te spoelen, dit zeggen ze omdat dit veel onderhoud voor hun scheelt. Autofabrikanten zeggen zelf wel dat het nodig is om je automaat te laten spoelen bij maximaal 90.000 kilometer. Naast het spoelen van je automaat kan je ook simpel de olie verversen, dit is echter niet effectief. Bij het handmatig schoonmaken van je automaatbak verwijder je ongeveer 35% van de olie en van binnen wordt de automaat niet verder schoongemaakt terwijl dit wel heel belangrijk is anders komen de problemen weer terug.

Hoe wordt een automaatbak gespoeld?

Het spoelen van een automaat bestaat uit 2 fases, er is reiniging en het vervangen van de olie. De automaat wordt eerst op temperatuur gebracht en aangesloten op de spoelmachine. De eerste fase is reiniging, met een speciaal reinigingsmiddel wordt al het slib en vuil uit de automaat gespoeld. Bij de tweede fase wordt de olie vervangen. De spoel haalt de oude olie uit de auto en deze wordt vervangen door olie van eigen merk. Meer dan 90% van de olie wordt verwijderd en als het nodig is wordt de filter ook nog vervangen.