Gouden Tip
Image default
Beauty en verzorging

De oorzaken van overmatige haargroei

Heb je last van overmatige haargroei? En weet je niet waar dit door komt? In dit artikel zullen we bespreken welke factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van ongewenste haargroei op verschillende delen van het lichaam. Overmatige haargroei kan zowel mannen als vrouwen treffen en kan soms als vervelend en ongemakkelijk worden ervaren. Gelukkig zijn er bepaalde methodes om dit tegen te gaan, zoals met laser ontharen. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van dit fenomeen. 

Hormonale onevenwichtigheden

Een van de belangrijkste oorzaken van overmatige haargroei is een hormonale onevenwichtigheid in het lichaam. Bij vrouwen kan dit vaak worden toegeschreven aan een teveel aan mannelijke hormonen, zoals testosteron. Dit kan resulteren in de groei van donkerder en dikkere haren op plaatsen zoals het gezicht, de borst, de rug en de buik. Bij mannen kan een overmatige productie van testosteron leiden tot het ontwikkelen van meer lichaams- en gezichtshaar dan normaal. Hormonale onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door genetische aanleg, bepaalde medicijnen, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Erfelijkheid

Naast hormonale factoren kan overmatige haargroei ook het gevolg zijn van erfelijke aanleg. Als er in je familie geschiedenis is van overmatige haargroei, loop je mogelijk een groter risico om hier ook last van te hebben. Genen spelen een rol bij de haardikte, -kleur en -patronen die in je lichaam worden geproduceerd. Dus als je ouders of grootouders last hebben van overmatige haargroei, is de kans groot dat jij dit ook zult ervaren.

Medicijnen en gezondheidsproblemen

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking overmatige haargroei veroorzaken. Bijvoorbeeld bepaalde steroïden, cyclosporine en minoxidil. Daarnaast kunnen bepaalde gezondheidsproblemen zoals schildklieraandoeningen en bijnierstoornissen ook leiden tot een verhoogde haargroei. Het is belangrijk om met je arts te praten als je vermoedt dat medicijnen of gezondheidsproblemen de oorzaak zijn van je overmatige haargroei.

Ethniciteit

De mate van haargroei kan ook variëren afhankelijk van je etniciteit. Bij sommige etnische groepen is het normaal om meer lichaamshaar te hebben dan bij andere. Bijvoorbeeld mensen van Mediterrane, Midden-Oosterse en Zuid-Aziatische afkomst hebben vaak meer en donkerder lichaamshaar. Dit betekent echter niet per se dat er sprake is van overmatige haargroei, maar eerder van natuurlijke variaties binnen verschillende bevolkingsgroepen. Heb je last van overmatige haargroei en wil je daar iets aan doen? Schakel dan een professional in en laat je helpen!