Gouden Tip
Image default
Woning en Tuin

De vele voordelen van ovengedroogd haardhout

Haardhout op natuurlijk drogen is tijdrovend. Afhankelijk van de houtsoort duurt dit droogproces tussen een en drie jaar. Ovengedroogd haardhout is dan een uitstekend alternatief. Ovengedroogd haardhout kopen doe je bij een erkend en betrouwbaar verkoper met de nodige ervaring.

Hoe haardhout drogen in de oven?

Nadat het stamhout is gezaagd, worden de houtblokken in een metalen kist geplaatst waarin de lucht makkelijk kan circuleren. De kisten worden in de droogkamer geplaatst gezet. Het aanwezige vocht verdampt dankzij een combinatie van hoge temperaturen en warme lucht met een hoge vochtigheidsgraad. Deze lucht wordt afgevoerd. Zo kan er onmogelijk schimmel ontstaan. Na maximaal zeven dagen is de vochtigheidsgraad van het haardhout gezakt tot onder de twintig procent, en dus geschikt om te stoken.

Voordelen van ovengedroogd haardhout

Ovengedroogd haardhout heeft verrassend veel voordelen. Zijn vochtigheidspercentage schommelt rond de twintig procent, waardoor je het onmiddellijk kunt gebruiken. Gebruik nooit haardhout met een vochtigheidspercentage van boven de twintig procent. Ovengedroogd haardhout met een vochtpercentage van meer dan twintig procent heeft een lager rendement en zorgt voor een onvolledige verbranding.

Ovengedroogd haardhout bevat geen schimmel of ongedierte

In ongedroogd haardhout is de kans op de aanwezigheid van schadelijke schimmel en ongedierte groot. Ongedierte, zoals houtworm, kan voor heel wat schade zorgen aan je woning. Haardhout dat lang vochtig blijft, gaat schimmelen. Dat is zeker niet zo met ovengedroogd haardhout. Ongedierte overleeft de hoge temperaturen tijdens het droogproces niet.

Kleur en geur blijft intact

Bij ovengedroogd blijft zowel de kleur als de geur ongewijzigd. Daardoor ruikt het aangenamer tijdens het opslaan en tijdens het stoken. 

De voordelen van ovengedroogd haardhout 

  • Zijn gemiddeld vochtpercentage is niet hoger dan twintig procent

  • Goede brandeigenschappen

  • Hoog rendement

  • Onmiddellijk bruikbaar

  • Bevat geen schimmel en ongedierte

  • Behoud geur en kleur

Duurzaam verwarmen met ovengedroogd haardhout 

Ovengedroogd haardhout maakt duurzaam verwarmen mogelijk. Het is dus zeker geen extra belasting van ons milieu zoals velen beweren. Er wordt tijdens het droogproces namelijk meer en meer gebruikgemaakt van milieuvriendelijke houtsnippers in plaats van sterk verontreinigende fossiele brandstoffen.  Ovengedroogd haardhout houdt dus niet alleen je energierekening laag. Het is ook milieuvriendelijk en een manier om de opwarming van Moeder Aarde te stoppen.