Gouden Tip
Image default
Auto’s en Motoren

Een brommer verzekeren, hoe doe ik dit?

Op het moment dat je een kenteken van een brommer op je naam zet, is het verplicht een brommerverzekering af te sluiten. Nog steeds zijn er mensen die dat niet precies weten. Je brommer verzekeren is belangrijk. Rijden zonder verzekering is namelijk reden voor de politie je te beboeten. En die boetes liegen er bepaald niet om. De brommerverzekeringen hebben sterke overeenkomsten met de autoverzekeringen. Ook nu kun je namelijk een keuze maken uit drie basisverzekeringen: de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, de WA beperkt casco verzekering en de allrisk verzekering. In de wereld van de brommer worden die wel anders genoemd: de WA, de WA Diefstal Brand verzekering en de WA Diefstal, Brand en Aanrijding.

Brommer verzekeren? Sluit minimaal een WA verzekering af

Je brommer verzekeren betekent dat je minimaal een WA verzekering af moet sluiten. Met deze verzekering heb je meteen ook de meest simpele verzekering afgesloten. En de goedkoopste. Met deze verzekering is alleen de schade die jij aan andere toebrengt verzekerd. De schade aan je eigen brommer wordt dus niet gedekt. Voor wie goedkoop wil en niet uitgaat van schadegevallen, is dit een prima verzekering. Behalve deze manier om je brommer te verzekeren is er ook de WA Diefstal en Brand verzekering. Kijk je naar de autoverzekering, dan wordt dat wel de beperkt casco verzekering genoemd. Ook nu geldt dat bij een aanrijding de schade niet vergoed wordt. Dit geldt alleen voor de schade die je veroorzaakt aan de tegenpartij.

Nu wordt ook de schade aan je eigen brommer vergoed

Met de WA Diefstal, Brand en Aanrijding verzekering, heb je de meest complete dekking te pakken. In principe gelden nu dezelfde voorwaarden zoals die gelden voor de WA Diefstal en Brand verzekering. Nu wordt echter ook de schade aan de eigen brommer vergoed. Dat geldt zelfs als de aanrijding jouw eigen schuld is. Overigens geldt de brommerverzekering niet alleen voor brommers maar ook voor de snorfiets, scooters en de snorscooters. Niet heel lang geleden is daar de speed pedelec bij gekomen. Deze fietsen worden ook wel speed bikes genoemd. Wettelijk worden deze super snelle fietsen als een bromfiets beschouwd. Dat betekent dus ook dat ze verzekerd moeten zijn. Net als je brommer verzekeren geldt dit dus ook voor de snelle fiets, die eveneens beschikt over een kentekenplaatje en een snelheid tot zo’n 45 kilometer per uur kan halen.

Kies eventueel een aanvullende verzekering in de vorm van de opzittenden verzekering

Wat betreft je brommer verzekeren is het dus heel erg simpel. Op het moment dat je dan eindelijk een brommer op je naam zet, dan hoort daar een verzekering bij. Dat doe je dus tegelijk. Zonder verzekering mag je de weg immers niet op. Ook als de brommer op je naam komt en je rijdt er niet op, dan dien je een verzekering af te sluiten. Je brommer verzekeren hoeft niet op te houden bij de keuze uit een van de drie basisverzekeringen. Net als bij de auto kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Daarmee ben je extra verzekerd. Zo kies je bijvoorbeeld voor de ongevallen opzittendenverzekering. Met behulp van deze verzekering is zowel de chauffeur als de opzittende verzekerd bij een ongeval als er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden. Je kunt ook kiezen voor de schadeverzekering opzittenden. In dat geval wordt de schade na een ongeval vergoed, ook nu geldt dit voor zowel de opzittende als de chauffeur. Met deze verzekering is de schade van de chauffeur als die van de opzittende verzekerd. Het kan dan gaan om zowel de materiële schade als om letselschade. Een rechtsbijstandverzekering is ook al nooit verkeerd. Aanrijdingen of ongevallen monden niet zelden uit in een conflict. En die conflicten kunnen soms lang duren. In dat kader is het goed als je juridisch ondersteund wordt. En dat word je dus met een rechtsbijstandverzekering.

 

Nieuwe scooter? Dan wordt gedurende een jaar de nieuwwaarde uitgekeerd

Kies je de optie om de brommer te verzekeren met de dekking voor diefstal? Dan krijg je gedurende het eerste jaar de nieuwwaarde van de brommer uitbetaald. Althans, als je de scooter als nieuw gekocht hebt. Is dat niet zo en is er sprake van een occasion, dan krijg je altijd de dagwaarde uitgekeerd. De verzekering gaat overigens alleen tot betaling over als je de scooter wel met een goedgekeurd slot op slot hebt gezet.

 

Kies die dekking die recht doet aan de staat van je brommer

Sta je op het punt een brommer te kopen en een brommer verzekering af te sluiten, denk dan goed na over allereerst de dekking die je wilt. Kies die dekking die recht doet aan je scooter. Koop je een nieuwe scooter, dan is de keuze niet zo moeilijk. Bij de aanschaf van een gebruikte scooter zul je een afweging moeten maken hoe de brommer te verzekeren. Belangrijk is dat je weet wat de dagwaarde van de brommer is. Om tot een gedegen keuze te komen kun je overigens prima gebruik maken van de online vergelijkingstool die er te kust en te keur zijn. Daar kom je vast wel uit.

 

Eigen risico omhoog, maandelijkse premie naar beneden

Vaak kun je met de brommerverzekering overigens spelen met de hoogte van het eigen risico. Bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico verhogen. Daarmee breng je de maandelijkse premie omlaag. En dat kan soms best de moeite waard zijn. Uiteraard zit er bij je brommer verzekeren wel degelijk verschil in de verschuldigde premie per maand. Zo rekent elke verzekeraar een eigen tarief. Verder speelt de leeftijd een rol in de hoogte van de premie, net als de postcode. Het maakt namelijk wel degelijk iets uit waar je woont. Hoe meer verkeer, hoe groter de kans op ongelukken. In een grote stad zul je statistisch gezien dus eerder een ongeluk krijgen dan op het platteland. Verder maakt de dekking die je kiest iets uit voor de hoogte van de premie. Dat doet zeker ook het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe lager de premie wordt. Wat dat betreft wordt voorzichtig rijden dus wel degelijk beloond.