Gouden Tip
Image default
Dienstverlening

Eerst hulp bij jezelf

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en het kan dan ook iedereen overkomen. Het vervelendste moment dat dit kan gebeuren als je net even alleen thuis bent. Je bent dan de eerste ter plaatse dus mocht je nog bij bewustzijn zijn dan is het verstandig om jezelf te verplegen. Stel je bent alleen thuis en je valt van de trap af, dan heb je toch een redelijk probleem. Hetzelfde geld als je in je vinger snijd tijdens het koken of als je tenen stoot. Het is niet moeilijk om een pleister uit de verbandkoffer te pakken. Soms zijn de ongelukjes echter ernstiger en zijn er dus andere acties vereist. Daarom een aantal tips:

Stikken is geen pretje. Ik moet altijd denken aan het liedje van Advocaatje had een graatje in zijn keel. Voorkom de zielige afloop van dit liedje bij jezelf door de volgende actie te ondernemen. Plaats een gebalde vuist net boven je navel, ondersteun met je vrije hand deze vuist voor extra kracht en sla zo hard mogelijk in je eigen buik.

Bloed, sommigen mensen worden niet goed bij het zien van bloed, anderen vinden het fantastisch. Als het echter om je eigen leven draait is het belangrijk om rustig te blijven. Iedereen heeft wel eens een snijwondje, maar een slagaderlijke bloeding is toch net wat heftiger. Het is bij een slagaderlijke bloeding zo maar mogelijk dat je binnen een paar minuten leegbloed. Ga dus zorgvuldig te werk. Probeer op de eerste plaats het bloeden te stelpen door met een handdoek, trui of t shirt tegen de wond aan te drukken. Hou het bloedende gedeelte zo hoog mogelijk, als het boven je hart zit stroomt er namelijk minder bloed naartoe. Het belangrijkste is echter dat je druk op de wond blijft houden.

Uiteraard is het belangrijkste van alles om snel hulp te regelen. Indien mogelijk loop naar buiten of een plek waar veel mensen zijn. Ook is het in alle bovenvermelde gevallen raadzaam om 112 te bellen zodat professionele hulp eventuele schade beter kan voorkomen. Kijk voor meer tips en veiligheidsartikelen op Schoens-safety.nl

https://www.schoens-safety.nl/