Gouden Tip
Image default
Verbouwen

Polycarbonaat platen: sterker dan je denkt

Er zijn veel opties voor bouwmaterialen. Maar als je iets lichtgewicht en supersterk zoekt, dan is een polycarbonaat plaat misschien wel perfect. Polycarbonaat platen worden vaak gebruikt in de bouw en industrie, en ze staan bekend om hun duurzaamheid en veelzijdigheid. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Hoe sterk zijn polycarbonaat platen eigenlijk?”

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een soort plastic dat al sinds de jaren 1950 wordt gebruikt vanwege zijn geweldige eigenschappen. Het is vooral bekend om zijn enorme weerstand tegen impact. Mensen gebruiken polycarbonaat vaak in plaats van glas omdat het lichter is en heel sterk.

Ongelooflijke slagvastheid

Polycarbonaat valt echt op vanwege zijn enorme weerstand tegen stoten en klappen. Het kan flinke impact verdragen zonder te breken of te barsten. Om je een idee te geven, polycarbonaat is ongeveer 250 keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte. Hierdoor is het perfect voor situaties waarin veiligheid en stevigheid heel belangrijk zijn, zoals bij kogelvrij glas, helmen en veiligheidsbrillen.

Buigzaamheid zonder verlies van sterkte

Naast zijn slagvastheid is polycarbonaat ook opmerkelijk buigzaam. Je kunt het buigen zonder dat het blijvend vervormt of zwakker wordt. Hierdoor is het perfect voor gebogen oppervlakken en ingewikkelde ontwerpen. Veel prachtige koepelvormige serres maken bijvoorbeeld gebruik van polycarbonaat platen voor dat mooie uiterlijk.

Uitstekende weerbestendigheid

Polycarbonaatplaten kunnen de natuurlijke elementen goed doorstaan. Ze zijn bestand tegen UV-straling en kunnen gedurende lange tijd aan zonlicht worden blootgesteld zonder te verslechteren of van kleur te veranderen. Daarom zijn ze ideaal voor buiten, zoals overkappingen, luifels en serres.

Lichtgewicht maar toch sterk

Polycarbonaat heeft nog een voordeel: het is licht van gewicht, maar tegelijkertijd extreem sterk. Dit maakt het veel gemakkelijker om te hanteren en te installeren dan glas of andere zware materialen. Bovendien vermindert het de structurele belasting op gebouwen, wat het een kosteneffectieve keuze maakt voor architecten en bouwers.

Brandwerendheid en Isolatie

Polycarbonaat heeft ook uitstekende brandwerende eigenschappen. Het smelt pas bij veel hogere temperaturen dan veel andere kunststoffen en produceert weinig rook of giftige dampen wanneer het wordt verbrand. Bovendien heeft het geweldige isolerende eigenschappen, wat het perfect maakt voor toepassingen waar warmte-efficiëntie van belang is, zoals in kassen en serres. Dus, hoe sterk zijn polycarbonaat platen? Heel sterk, zou ik zeggen!