Gouden Tip
Image default
Woning en Tuin

Tips bij het isoleren van je huis

Thuis wil je er warmpjes of juist koeltjes bij zitten. Je wilt geen last hebben van tocht en je wilt ook geen hoge energierekening. Voor al deze situaties is isolatie de oplossing. Een goed geïsoleerd huis is koel in de zomer en blijft warm in de winter. Ook is er in een goed geïsoleerd huis geen tocht en gaat er dus geen warmte of kou het huis uit. Zo blijft de energierekening laag. Maar hoe isoleer je je huis dan goed? Dat is natuurlijk de vraag. In dit artikel lees je er alles over. We geven je isolatie tips met betrekking tot aanbieders, materialen en prijzen. Zo kan jij voorbereid aan die isolatie klus beginnen!

 

Bedenk zorgvuldig wat je allemaal wilt isoleren

Een goed geïsoleerd huis is een volledig geïsoleerd huis. Dat wil zeggen dat de belangrijkste delen van het geïsoleerd zijn, waaronder het dak, de muren en de vloer. Dit zijn namelijk de onderdelen van het huis waar het meeste warmteverlies optreedt. Hier liggen dus je prioriteiten tijdens de isolatie. Bij het maken van een isolatieplan is het ook belangrijk om alle naden en kieren mee te nemen. Door van tevoren alles na te gaan, zie je straks niets over het hoofd en is het huis daadwerkelijk goed geïsoleerd. Het is wel verstandig om door het hele huis voor voldoende ventilatie te zorgen. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van lucht in het huis, maar ook om vochtproblemen te voorkomen. Voor meer informatie en advies kun je terecht bij de Budgetisolatieshop.

 

Kies het juiste isolatiemateriaal

Alle huizen en ruimtes verschillen en zo ook de materialen waarmee je deze kunt isoleren. Isolatiemateriaal verschilt onder andere in isolatiewaarde, gewicht, brandklasse en natuurlijk prijs. Voor een goed geïsoleerd huis kies je een isolatiemateriaal dat aansluit bij jouw wensen en die voldoet aan je norm. We nemen drie materialen met je door: PIR, EPS en XPS. PIR isolatie is een materiaal met een zeer hoge isolatiewaarde. Met een dunne isolatielaag kun je al evenveel isolatie behalen als met bijvoorbeeld EPS of XPS. Het is ook lichtgewicht materiaal en daardoor makkelijk om mee te werken. Het is tevens het duurste materiaal van de drie. PIR is in verschillende brandklasse verkrijgbaar. EPS is het goedkoopste materiaal van de drie. Het heeft een lagere isolatiewaarde, maar is ook lichtgewicht materiaal. De verwerking is wederom gemakkelijk, maar je hebt meer van dit materiaal nodig voor eenzelfde isolatie als bij PIR. EPS is overigens niet vochtbestendig en daarom niet geschikt voor vochtige ruimtes in het huis, zoals de badkamer of de kelder. Dan hebben we nog XPS. XPS ligt qua prijs en isolatiewaarde in de middenmoot. Daarnaast is XPS wel vochtbestendig en heeft het een hoge druksterkte. Dat betekent dat XPS goed leent voor vloeren en onderaan de gevel. Je maakt bij het isoleren van je huis de juiste keuzes door te kijken naar de toepassing, het budget en de gewenste isolatiewaarde en brandveiligheid.