Gouden Tip
Image default
Winkelen

Wat is antiek?

Wat is antiek? 

oude kunst of voorwerpen, snel wordt iets antiek genoemd. Antiek is eigenlijk een verzamelnaam voor oude kunst, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Maar er zijn bepaalde criteria die bepalen of iets antiek is of niet. Sommige mensen hebben er een hobby van gemaakt om op zoek te gaan naar de mooiste antieke items. Ik heb zelf een heel mooi antiek sieraad die van mijn oma is geweest. Vandaag duiken we dieper in de wereld van antiek en dan voor antieke sieraden. 

Wanneer is iets antiek?

Wanneer is iets nou echt antiek? Daarvoor zijn er belangrijke criteria in het leven geroepen. Een voorwerp moet voldoen aan de volgende punten:
– Het voorwerp moet oud zijn. Hierbij wordt uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar, in sommige gevallen is een voorwerp al antiek als het 75 jaar oud is. 

– Het moet gemaakt zijn door een mens, beperk gebruik van machines.

 

Antiek moet onderscheiden worden van kunst. Van kunst is er sprake als het voorwerp een uitzonderlijke en unieke kwaliteit heeft. Bij antiek is dit vaak niet het geval, ouderdom is belangrijker dan de kunstzinnige waarde van het voorwerp. 

Antieke sieraden

Sieraden zijn er in allerlei soorten en maten. Niet alle oude sieraden zijn antiek, pas als ze aan bovenstaande criteria voldoen zijn ze antiek te noemen. Er zijn veel soorten antieke sieraden verkrijgbaar. Zo zijn er ringen, kettingen, armbanden, hangers, oorbellen maar ook antieke broches zie je vaak. Antieke sieraden kopen mensen om verschillende redenen. Zo kan je het kopen omdat je het mooi vindt en het graag wilt dragen. Maar men kan het ook kopen omdat zij het zien als een investering. Antieke sieraden moeten op termijn geld opleveren. Edelstenen en gouden juwelen stijgen vaak met de jaren in prijs. Wel is belangrijk dat de sieraden symbool staan voor de periode waarin ze zijn gemaakt, zoals Art Deco of Victoriaans. 

Waar scoor je antieke sieraden?

Op rommelmarkten, veilingen en online zijn genoeg antieke sieraden te vinden. Zo neem ik vaak een kijkje bij Antieke sieraden. Bereid je goed voor als je bijvoorbeeld naar een rommelmarkt ga. Bedenk van te voren waar je naar op zoek bent en waar je op moet letten. Verdiep je bijvoorbeeld in de stijlperiodes. Die hebben allemaal hun eigen kenmerken. Wanneer je hier meer van weet, kan je gemakkelijker verschillende sieraden onderscheiden welke antiek zijn en welke niet. Wanneer je echt twijfelt, is het handig om een deskundige in te schakelen. 

 

Gerelateerde artikelen

Welke 5 punten moet je op letten bij het kopen van een step?

Touwringen kopen te Nijmegen van de beste kwaliteit

Waarom zou je een Freshbed moeten overwegen?