Een eiwit genaamd collagenen dient als de structurele basis van bindweefsels zoals botten, ligamenten, pezen en gewrichten. Het bevat 19 aminozuren, waaronder de acht belangrijkste: leucine, isoleucine, lysine, fenylalanine, methionine, threonine en valine. Aangezien het lichaam deze aminozuren niet geheel zelf kan produceren, moeten we vertrouwen op eiwitbronnen zoals gevogelte, zuivel, eieren, soja, quinoa en boekweit, die “complete” eiwitten worden genoemd omdat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten. Waarom is collageen belangrijk?De voordelen van collageen voor een gezonde huid zijn de meest bekende toepassingen. Uit een evaluatie uit 2022 bleek dat orale collageen supplementen rimpels kunnen verminderen, de huid soepeler kunnen maken en huidveroudering kunnen verminderen of vertragen. In drie maanden tijd rapporteerden patiënten met hand-, heup- of knieartrose minder pijn en verbeterde functie na inname van collageen supplementen, volgens een uitgebreide studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. Om de langetermijneffecten van collageen vast te stellen, moet meer onderzoek worden gedaan. Het potentieel van collageen om botdegeneratie te stoppen is een ander onderwerp van onderzoek. Er zijn aanwijzingen die suggereren dat medicijnen op basis van collageen fragiele botten kunnen versterken. Voordelen van collageenDe huid is sterk en stevig door collageen. Het is van cruciaal belang om het collageengehalte van je lichaam hoog te houden om de structurele gezondheid te bevorderen en symptomen van veroudering van de huid tegen te gaan. Collageen huidverzorgingsproducten, collageen supplementen en huidbescherming kunnen: de elasticiteit van de huid verbeteren, de hydratatie van de huid verbeteren, donkere vlekken verminderen, zichtbare cellulitis verminderen, de doorbloeding verbeteren, striae voorkomen en verminderen, et cetera. Dingen die je kunt doen om de inname van collageen te verhogenBehalve dat het beschikbaar is als supplement, is collageen ook veel aanwezig in dierlijke producten, met name in producten die bindweefsel bevatten, zoals ribvlees, stoofvlees en biefstuk. Vergeet niet dat het eten van voedsel met veel verzadigd vet ervoor kan zorgen dat uw cholesterolgehalte stijgt. Rood vlees bevat ook verzadigd vet. Vleesbouillon en gelatine, die beide zijn afgeleid van dierlijke botten, zijn nog twee keuzes voor de inname van collageen. Je kunt ook voedingsmiddelen eten die ingrediënten bevatten die de vorming van collageen bevorderen. Vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten en linzen zijn voorbeelden van eiwitrijke maaltijden die ook de aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft om collageen te produceren. Collageenvorming vereist ook zink en vitamine C, die beide voorkomen in noten, volle granen, fruit, schaaldieren en groenten.
|