Gouden Tip
Image default
Aanbiedingen

Wat is een weegschaal met lichaamsanalyse?

Wat is een weegschaal met lichaamsanalyse?

Slimme weegschalen bestaan al meer dan tien jaar. De eerste weegschaal met lichaamsanalyse met wi-fi verbinding kwam in 2009 op de markt. Aanvankelijk maten slimme weegschalen niets anders dan een traditionele analoge personenweegschaal. Maar ze maakten het mogelijk om informatie over het lichaamsgewicht over te brengen naar een smartphone-app. Zo werd het lichaamsgewicht digitaal geregistreerd.

Deze weegschalen zijn echter in de loop der tijd geëvolueerd en hebben meer functies gekregen. Tegenwoordig kunnen veel weegschalen veel gezondheidsinformatie van je verzamelen door er simpelweg op te gaan staan.

Voorbeelden van gezondheidsinformatie die door slimme weegschalen kan worden gemeten zijn:

  • Lichaamsvetpercentage
  • Basale stofwisseling
  • Lichaamsmassa-index (BMI)
  • Spiermassa
  • Vetmassa
  • Percentage lichaamswater
  • Botmassa
  • hartslag

Sommige slimme weegschalen kunnen ook worden gepersonaliseerd met verschillende modi, zoals je gewicht anders laten bijhouden als je zwanger bent of het gewicht van een baby meten. Sommige kunnen je zelfs helpen met duurtraining met atletenmodi.

Al deze gegevens zijn meestal gekoppeld aan een app van de fabrikant van de beste slimme weegschaal. Maar die gegevens kunnen ook worden gedeeld met andere smartphone gezondheidsapps als je dat liever hebt. Dit kan u helpen uw activiteit bij te houden en de voortgang van uw gewichtsverlies in één app te zien.

Wat is het nut van een slimme weegschaal?

Voor veel mensen is een weegschaal met lichaamsanalyse misschien niet nodig. Maar als je regelmatig andere gezondheidsinformatie bijhoudt op je smartphone, kan het een ander hulpmiddel zijn om meer inzicht te krijgen in je algehele gezondheid.

Sommige mensen vinden het prettig dat een weegschaal met lichaamsanalyse meer meet dan alleen het gewicht. Als een weegschaal met lichaamsanalyse bijvoorbeeld de hartslag meet, kunt u die gegevens op uw telefoon zien, samen met andere gezondheidsgegevens.

Sommige obesitas behandelprogramma’s en programma’s voor gewichtsverlies hebben slimme weegschalen gebruikt om de vooruitgang te controleren en meldden positieve resultaten voor hun leden. De verzamelde gegevens kunnen helpen om zowel de eigenaar van de beste slimme weegschaal als hun zorgverlener te laten zien hoeveel gewicht ze hebben verloren. Dit kan zorgverleners helpen bij het maken van geïndividualiseerde plannen voor gewichtsverlies die beter geschikt zijn voor elke persoon.

Hoe werken slimme weegschalen?

In het algemeen werken veel slimme weegschalen bij het meten van het gewicht op dezelfde manier als traditionele weegschalen. Als u uw lengte opgeeft, kunnen ze ook de BMI berekenen. Vervolgens sturen ze die informatie naar een smartphone-app. Niet alle slimme weegschalen hebben een WiFi-verbinding nodig om te werken. Sommige gebruiken Bluetooth om de informatie naar uw smartphone te sturen.

Veel weegschalen schatten de lichaamssamenstelling via bio-elektrische impedantieanalyse (BIA). Slimme weegschalen meten BIA door middel van twee elektroden die een pijnloze elektrische stroom door uw linker- en rechtervoet sturen. Het is belangrijk dat u uw sokken en schoenen uitdoet om deze functie te kunnen gebruiken. De lichaamssamenstelling wordt dan bepaald door hoe deze elektrische puls door uw lichaam stroomt.

De elektrische stroom die wordt uitgezonden is veilig voor de meeste volwassenen en kinderen. Maar als je een pacemaker of een ander geïmplanteerd apparaat hebt, kan BIA die storen. Gebruik geen beste slimme weegschaal met lichaamsanalyse als u zo’n apparaat hebt.