Gouden Tip
Image default
Financieel

Beleggen in goud: is dit een goed moment?

Beleggen in goud staat voor velen bekend als een zeer veilige vorm van beleggen. Fysiek goud is al duizenden jaren een enorm waardevol product. Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen zoals het verwerken in een sieraad, goud munten kopen of gouden baren kopen. In dit artikel beschrijven we of het verstandig is om in goud te beleggen.

Beschermt goud tegen een komende inflatie?

Een kenmerk van goud is dat het niet gevoelig is voor tijdelijke trends en ontwikkelingen. Zo heeft de geschiedenis ons geleerd dat wanneer de geldhoeveelheid toeneemt en er inflatie ontstaat, de waarde van goud gewaarborgd blijft of is toegenomen tijdens onzekere economische tijden. Wij raden aan om te investeren in goud, met goud kan je immers over de hele wereld betalen, met de euro vanzelfsprekend alleen in Europa. 

Voordelen van beleggen in goud  

Goud heeft een vaste waarde

Het grootste voordeel van goud is dat het waardevast is. Doordat het verkrijgen van nieuw goud moeilijk is, kent de goudvoorraad in de afgelopen jaren slechts een langzame toename en blijft de waarde van goud gelijk. Daarnaast heeft de goede welvaart in de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat de vraag naar goud is gestegen. Deze combinatie zorgt voor een goede goudprijs. 

Lage rente

Het is tegenwoordig voordeliger om te investeren in goud als alternatief voor al je gespaard geld op een spaarrekening te houden. De afgelopen jaren hebben banken hun rentetarieven steeds verlaagd. Hierdoor is het interessanter om spaargeld in alternatieven te beleggen zoals fysiek goud. 

 

Diversiteit in investeringen

Belangrijk bij het opbouwen van een investeringsportefeuille, is het hebben van diversiteit. Er zijn vele manieren om te investeren. Naast aandelen, obligaties en beleggingsfondsen is het verstandig om geld te investeren in een edelmetaal zoals goud. Dit omdat goud zoals eerder benoemd zijn waarde behoudt, bijvoorbeeld tijdens een financiële crisis waar het vaak voorkomt dat de aandelenmarkt snel instort.

Hoe beleg ik in goud?

Goud munten kopen

Een van de manieren om in goud te beleggen is door goud munten te kopen. Er zijn verschillende goud munten om in te investeren. Zo zijn er zogenoemde beleggingsmunten, de bullion munten, maar ook oude goud munten waar vroeger mee betaald werd, zoals gouden tientjes en dukaten. De beleggingsmunten kosten over het algemeen iets meer omdat er voor deze munten maakkosten worden gerekend. 

Goudbaren 

Goudbaren, ook wel goudstaven genoemd, zijn rechthoekige blokken goud. Wanneer je goedkoop goud wilt kopen, ben je hoogstwaarschijnlijk beter af met goudbaren. Hoe groter je een goudbaar koopt, hoe goedkoper deze per gram zal zijn. Let hier wel op dat grote goudbaren over het algemeen minder makkelijk te verkopen zijn, kleinere goudbaren zijn gangbaarder om mee te handelen. 

Of is beleggen in zilver iets voor jou?

De prijs voor zilver is lager dan dat van goud. Daarom kan het voor sommigen met een kleiner vermogen interessanter zijn om te beginnen met beleggen in zilver. Je kunt meer zilver kopen voor minder geld. Beleggen in zilver kan door bijvoorbeeld zilver munten te kopen.

 

Het is zoals je hebt gelezen altijd een goed moment om te starten met beleggen in goud. Stop jij binnenkort je spaargeld in fysiek goud in plaats van op een spaarrekening? 

 

https://www.goudverzekerd.nl/koop/zilveren-munten/