Gouden Tip
Image default
Woning en Tuin

Geschiedenis van een rieten dak

Het rietendak is al eeuwen vertegenwoordigt in het straatbeeld in Europa. Mensen gingen al snel gebruik maken van natuurlijke materialen ten aanzien van dakbedekking. Riet bleek wat betreft dakbedekking toch al snel de beste manier te zijn.

Riet is namelijk erg licht en duurzaam en dat waren vroeger natuurlijk al redenen genoeg om ervoor te kiezen. Maar buiten deze dingen om ventileert en isoleert riet ook erg goed. Niet onbelangrijk was tevens ook het feit dat riet erg goedkoop was. Waar een rieten dak nu echt een teken van luxe en klasse is werd het eigenlijk vroeger eigenlijk voornamelijk gebruikt door de lagere sociale klassen. Het was toentertijd een teken van luxe om pannen als dakbedekking te hebben. De oudste vindplaatsen van rieten daken in Nederland zijn te vinden rondom Vlaardingen en Putten. Bij deze plaatsen stonden namelijk vroeger Romeinse nederzettingen en de boerderijen in de omgeving hadden bijna allemaal rieten daken.

Vandaag de dag wordt een rietdekker voornamelijk aan het werk gezet vanwege het duurzame karakter van een rieten dak. In de politiek is er immers steeds meer aandacht voor duurzaamheid en dit zie je terug in de architectuur. Het natuurproduct riet is een manier om duurzaam te werken en wordt dus ook steeds vaker gebruikt. Een andere opvallende ontwikkeling van de laatste jaren is de toepassing van riet als buitenwandbekleding. Dit werd in feite al langer toegepast bij molens, maar voor de woningbouw is dit relatief nieuw.

Bedenk je wel goed dat de keuze voor het rietdekkersbedrijf een zeer belangrijke is. Er bestaan namelijk grote kwaliteitsverschillen tussen bedrijven. Tevens is de keuze erg belangrijk wat betreft veiligheid want een echt goede rietdekker kan een rieten dak brandvertragend en brandbestendig maken. Dit kan namelijk door middel van vonkenvangers en diverse coatings waarmee het riet kan worden ingesmeerd.

http://www.rietwerk.nl/

Gerelateerde artikelen

Waarom zou ik tuinmeubelen kopen?

Hoe kies je de juiste keuken vloertegels

Zonnescherm Beuningen: mooi en functioneel