Gouden Tip
Image default
Aanbiedingen

Ontdek het Beste van Deventer Nu en Toen

Deventer is een stad vol geschiedenis, cultuur en levendige evenementen. Of je nu een lokale inwoner bent of een toerist die de stad bezoekt, er is altijd iets nieuws te ontdekken in deze prachtige Nederlandse stad. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door Deventer, van het laatste nieuws en evenementen tot de rijke historische achtergrond en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Deventer Vandaag Bestaat uit Vele Kanten

Deventer, gelegen aan de rivier de IJssel, is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Tegenwoordig is het een bruisende stad die voortdurend evolueert en nieuwe dingen te bieden heeft. Van kunst en cultuur tot innovatieve stadsontwikkelingen, Deventer blijft boeien en inspireren.

In dit artikel zullen we:

 • Het laatste nieuws en evenementen in Deventer verkennen.
 • Een kijkje nemen in de geschiedenis van Deventer en de belangrijkste historische locaties.
 • Tips geven voor toeristen en inwoners over de beste plekken om te bezoeken, lokale lekkernijen en verborgen schatten.

Laten we beginnen met het ontdekken van wat er momenteel in Deventer gebeurt.

Het Laatste Nieuws in Deventer

Deventer staat nooit stil en er is altijd wel iets nieuws te beleven. Hieronder bespreken we enkele van de meest opwindende recente evenementen en ontwikkelingen in de stad.

Deventer op Stelten

Een van de meest verwachte evenementen van het jaar is “Deventer op Stelten”. Dit internationaal gerenommeerde theaterfestival trekt duizenden bezoekers naar de stad voor een weekend vol spectaculaire optredens. Van straattheater tot hoogstaande acrobatiek, dit evenement biedt voor elk wat wils. Dit jaar zullen er meer dan 150 voorstellingen zijn, verspreid over verschillende locaties in de stad, waaronder het historische stadscentrum en de pittoreske parken.

Nieuwe Stadsontwikkeling

Deventer blijft zich ontwikkelen met verschillende nieuwe stadsprojecten die bijdragen aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Een recent voorbeeld is de herontwikkeling van het Havenkwartier. Dit gebied, dat vroeger een industrieel terrein was, wordt nu omgevormd tot een levendig woon- en werkgebied met creatieve werkplaatsen, horeca en groene ruimtes. Volgens een woordvoerder van de gemeente Deventer “is dit project een belangrijke stap in de richting van een duurzame en innovatieve stadsontwikkeling.”

Culturele Hoogtepunten

Naast grote evenementen en stadsontwikkelingen zijn er ook tal van kleinere culturele hoogtepunten in Deventer. Zo organiseert het Etty Hillesum Centrum regelmatig lezingen en exposities over thema’s als mensenrechten en tolerantie. Recentelijk was er een indrukwekkende expositie over de Joodse geschiedenis van Deventer, die veel lof kreeg van bezoekers en historici.

Een Kijkje in de Geschiedenis van Deventer

De geschiedenis van Deventer is rijk en fascinerend, en er zijn tal van historische bezienswaardigheden die je een glimp geven van het verleden van de stad.

De Waag

De Waag, gelegen aan de Brink, is een van de oudste gebouwen van Deventer en een symbool van de stad. Gebouwd in 1528, diende het oorspronkelijk als waaggebouw waar goederen werden gewogen en verhandeld. Tegenwoordig herbergt het Deventer Verhaal, een museum dat de geschiedenis van de stad vertelt. Je kunt er exposities bekijken over de Hanze, de bloeiende handelsperiode van Deventer, en meer leren over de rol van de stad in de Nederlandse geschiedenis.

Bergkerk

De Bergkerk, een imposante gotische kerk uit de 12e eeuw, is een andere belangrijke historische locatie in Deventer. De kerk is gelegen op de top van de Bergstraat en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Binnenin kun je genieten van de prachtige glas-in-loodramen en de serene sfeer. De kerk wordt regelmatig gebruikt voor concerten en culturele evenementen, waardoor het een levendige plek blijft in het hart van de stad.

Het Etty Hillesum Centrum

Het Etty Hillesum Centrum is gewijd aan het leven en werk van Etty Hillesum, een Joodse schrijfster die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Deventer woonde. Het centrum organiseert exposities en educatieve programma’s over mensenrechten, vrede en verdraagzaamheid. Een bezoek aan dit centrum biedt niet alleen een inzicht in het leven van Etty Hillesum, maar ook in de bredere Joodse geschiedenis van Deventer.

Deventer voor Toeristen en Inwoners

Of je nu een inwoner bent die op zoek is naar nieuwe plekken om te verkennen, of een toerist die de stad bezoekt, Deventer heeft voor ieder wat wils. Hier zijn enkele tips voor de beste plekken om te bezoeken, lokale lekkernijen om te proberen en verborgen schatten die je niet mag missen.

Beste Plekken om te Bezoeken

 1. Het Grote Kerkhof – Dit historische plein is omringd door prachtige gebouwen en biedt een rustige plek om te zitten en te genieten van de sfeer van de stad.
 2. Het Havenkwartier – Zoals eerder genoemd, is dit gebied een hotspot voor creativiteit en innovatie. Bezoek de verschillende ateliers en geniet van een drankje in een van de hippe cafés.
 3. De IJssel – Maak een wandeling langs de rivier en geniet van het mooie uitzicht. Je kunt ook een boottocht maken om de stad vanaf het water te verkennen.

Lokale Lekkernijen

 1. Deventer Koek – Deze beroemde lekkernij is een must-try. Je kunt het kopen bij verschillende bakkerijen in de stad, zoals de historische Bussink Koekfabriek.
 2. Hanzebier – Proef een lokaal gebrouwen biertje in een van de gezellige cafés in de binnenstad.
 3. IJsselmeerpaling – Deze lokale specialiteit is verkrijgbaar bij verschillende viskraampjes langs de rivier.

Verborgen Schatten

 1. De Proosdij – Dit is het oudste nog bestaande stenen huis van Nederland, dat dateert uit de 9e eeuw. Het is een beetje verstopt, maar zeker de moeite waard om te vinden.
 2. Het Vogeleiland – Een rustig parkje net buiten het centrum waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad.
 3. De Worp – Het oudste stadspark van Nederland, gelegen aan de overkant van de IJssel. Perfect voor een ontspannen wandeling of een picknick.

Ontdek Deventer Zelf

Deventer is een stad die zowel zijn rijke geschiedenis als zijn moderne ontwikkelingen viert. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, architectuur, geschiedenis of gewoon een leuke tijd wilt hebben, Deventer heeft het allemaal. We nodigen je uit om de stad zelf te ontdekken en te zien wat het te bieden heeft.

Heb je genoten van deze blogpost? Deel het dan met je vrienden en familie en laat hen ook kennismaken met het prachtige Deventer. En vergeet niet om ons te volgen voor meer updates en tips over wat er te doen is in deze geweldige stad!