Gouden Tip
Image default
Gezondheid

Tips om in topconditie te blijven, ook op latere leeftijd

Steeds meer mensen beginnen in te zien dat een goede conditie erg belangrijk is. Niet alleen voelt u zich een stuk beter, maar ook heeft u een lagere kans op verschillende ziekten. Oftewel een goede conditie zorgt voor een betere gezondheid. Zeker voor mensen op latere leeftijd is een goede conditie belangrijk. Helaas weten niet veel mensen waar ze moeten beginnen als ze hun conditie willen verbeteren. Daarom hebben wij can Care Delta een aantal belangrijke tips op een rij gezet voor het opbouwen van een goede conditie.

Wat is conditie precies?

Voordat u begint met het opbouwen van uw conditie is het goed om te weten wat conditie nou precies is. Hier bestaan namelijk nog wel wat misverstanden over. De meeste mensen omschrijven conditie als uithoudingsvermogen. Namelijk hoe lang je een bepaalde oefening vol kunt houden. Dit zijn echter 2 verschillende begrippen. Uithoudingsvermogen is een onderdeel van conditie. Dit vormt samen met: lenigheid, kracht, snelheid en coördinatie de conditie. 

Neem kleine stappen

Loop niet te hard van stapel als u uw conditie wilt verbeteren. Dit resulteert vaak in blessures. Neem kleine stappen in de goede richting. Reis bijvoorbeeld wat vaker op de fiets of maak wandelingen. Hierdoor bouwt u een basis op. Vanaf deze basis kunt u dan gaan uitbouwen naar verschillende oefeningen voor het opbouwen van conditie. 

Warming up

De warming up lijkt misschien een onbelangrijk onderdeel van het opbouwen van conditie, maar niets is minder waar. Een warming up zorgt er namelijk voor dat u beter kunt presteren en verkleint de kans op blessures enorm (zeker als u wat ouder bent). We raden aan om een dynamische warming up te doen. Dit zijn rek en strek oefeningen in een bewegende vorm. Hierdoor nemen de bloedcirculatie en longventilatie toe en de spieren worden warm.

Zorg voor regelmaat

Het is belangrijk om van beweging een gewoonte te maken als u uw conditie wilt opbouwen. Zonder regelmaat is het bijna onmogelijk om de conditie te verbeteren. Zorg dus voor een schema of vaste dagen waarop u sport/beweegt. Probeer dit niet uit te stellen. Wanneer u sporten uitstelt is de kans er groot dat het er helemaal niet meer van komt. 

Zoek uit wat u leuk vind en ga ervoor

Sporten/bewegen regelmatig volhouden is voor velen niet eenvoudig. Het is daarom belangrijk dat u een sport of oefeningen kiest die u ook echt leuk vind om te doen. Hierdoor is de drempel om te gaan sporten een stuk kleiner en kunt u het beter volhouden. Als u bijvoorbeeld niet houdt van hardlopen, maar fietsen helemaal geweldig vindt, kies dan voor fietsen.

Conditie op latere leeftijd

Het is nooit te laat om conditie op te bouwen. Juist voor mensen op oudere leeftijd is een goede conditie hebben een enorm voordeel. U heeft namelijk minder kans op ziekten, u voelt zich veel beter, zowel mentaal als fysiek en bewegen brengt u onder de mensen.

Voor meer informatie over preventieve gezondheid vindt u op onze website. 

https://www.caredelta.nl/

Gerelateerde artikelen

Behoefte aan vitamines en mineralen?

De ontwikkeling van plastische chirurgie

Een dieet schema krijgen door Dietist in Vlaardingen