Gouden Tip
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom dragen kabouters altijd een rode muts?

Kabouters zijn kleine, mythische wezens die vooral bekend zijn uit de Europese folklore. Ze worden vaak afgebeeld als kleine mannetjes met een baard en een puntmuts. Maar waarom dragen ze eigenlijk zo’n opvallende rode muts?

De oorsprong van de kabouter

Om te begrijpen waarom kabouters een rode muts dragen, moeten we eerst kijken naar de oorsprong van deze mythische wezens. Kabouters komen voor in verschillende Europese culturen en hebben daarbij allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. In Scandinavië bijvoorbeeld, worden kabouters ‘nissen’ genoemd en staan ze bekend om hun streken en grappen. In Duitsland zijn kabouters dan weer beschermgeesten van huishoudens en stallen. En in Nederland kennen we natuurlijk vooral de tuinkabouter, die vooral gezien wordt als decoratie. Over het algemeen worden kabouters wel geassocieerd met de natuur en magie. Ze wonen in holen of ondergrondse grotten en hebben vaak speciale krachten waarmee ze planten kunnen laten groeien of dieren kunnen genezen.

 

De puntmuts van de tuinkabouter

Een ander kenmerk van de kabouter is natuurlijk zijn puntmuts. Deze muts is meestal rood van kleur en heeft een witte rand. De vraag is alleen waarom juist deze muts zo’n belangrijk onderdeel is geworden van het kabouterbeeld.Er zijn verschillende verklaringen voor het dragen van de puntmuts. Eén daarvan heeft te maken met het verbergen van de identiteit van de kabouter. In sommige legendes worden kabouters namelijk gezien als dieven die ’s nachts op pad gaan om voedsel en andere spullen te stelen. Door een muts te dragen, zouden ze hun gezicht kunnen verbergen en zo niet herkend worden. Een andere verklaring heeft te maken met de magische krachten van de kabouter. De puntmuts zou dan dienen als een soort antenne waarmee kabouters energie uit de natuur kunnen opvangen. Ook zou het helpen bij het concentreren van hun krachten.

 

Waarom is zijn puntmuts rood?

Maar waarom is juist voor rood gekozen als kleur voor de muts? Er zijn verschillende theorieën over deze keuze. Eén daarvan heeft te maken met het feit dat rood vaak geassocieerd wordt met passie en hartstocht. Kabouters staan bekend om hun liefde voor dansen, zingen en feestvieren, dus wellicht past rood daar goed bij. Een andere verklaring heeft weer te maken met het idee dat kabouters beschermgeesten zijn van huishoudens en stallen. Rood zou dan staan voor vuur, wat weer symbool staat voor bescherming en veiligheid. Tot slot is er nog een theorie die stelt dat kabouters in vroeger tijden werden afgeschilderd als duivelsachtige wezens. Rood werd destijds geassocieerd met duivels, dus wellicht is deze kleur zo blijven hangen in ons beeld van de kabouter. Wil jij ook zo’n duivelsachtig wezentje in jouw bezit krijgen? Bij Tuinkabouter-kopen vind je een gevarieerde selectie van kabouters voor thuis of voor in je tuin.