Gouden Tip
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de huidige energielabels?

Benieuwd naar de verschillende huidige energielabels en hun betekenis voor jouw huis? Wij vertellen je graag over  je moet weten over de diverse energielabels en hoe ze jouw woning kunnen beïnvloeden. Daarnaast vertellen we in dit artikel hoe je een energielabel aanvragen kunt.  

Waarom zijn huidige energielabels belangrijk? 

De huidige energielabels zijn cruciaal omdat ze aangeven hoe energiezuinig een woning is. Dit inzicht helpt je bij het nemen van beslissingen over renovaties en bij het selecteren van een nieuwe woning. Ook hebben deze labels invloed op de waarde van je huis en je energiekosten. 

Hoe worden de huidige energielabels bepaald? 

De huidige energielabels worden vastgesteld aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen en het gebruik van duurzame energiebronnen. Op basis van deze aspecten wordt een label toegekend, variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). 

Welke huidige energielabels zijn er? 

Er bestaan zeven verschillende huidige energielabels, van A tot en met G. Een woning met label A is bijzonder energiezuinig, terwijl een woning met label G veel energie verbruikt. De meeste huizen hebben momenteel een energielabel tussen A en D. 

Wat zijn de voordelen van een goed huidig energielabel? 

Een goed huidig energielabel brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste kunnen lagere energiekosten worden gerealiseerd. Wanneer je huis energiezuinig is, betekent dit dat je minder energie verbruikt voor bijvoorbeeld verwarming, koeling en verlichting. Dit resulteert rechtstreeks in lagere energierekeningen, wat op de lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren. 

Daarnaast kan een goed huidig energielabel bijdragen aan een hogere woningwaarde. Potentiële kopers of huurders hechten steeds meer waarde aan energiezuinige woningen, omdat deze niet alleen lagere energiekosten met zich meebrengen, maar ook comfortabeler zijn om in te wonen. Een huis met een hoog energielabel kan daarom aantrekkelijker zijn op de vastgoedmarkt en kan resulteren in een hogere verkoop- of verhuurprijs. 

Wat als je huidige energielabel niet goed is? 

Als je huidige energielabel niet optimaal is, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om dit te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie van je huis. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte beter binnenblijft tijdens de wintermaanden en juist buiten blijft tijdens de zomermaanden, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis op een comfortabele temperatuur te houden. 

Daarnaast kun je overwegen om energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen te installeren. Moderne verwarmingssystemen, zoals een hoogrendementsketel of een warmtepomp, verbruiken minder energie en zijn efficiënter in het verwarmen van je huis.  

Ook ventilatiesystemen met warmteterugwinning kunnen helpen om energie te besparen door de warmte van de afgevoerde lucht te hergebruiken., en het installeren van zonnepanelen. 

Hoe vraag je een huidig energielabel aan? 

Een energielabel aanvragen voor je woning is eenvoudig. Je kunt dit doen via de website van de Rijksoverheid of door contact op te nemen met een erkende energieadviseur. Deze adviseur komt bij je langs voor een inspectie van je woning.  

Op basis van deze inspectie wordt het energielabel bepaald en geregistreerd. Het energielabel is tien jaar geldig en dient als waardevolle informatie voor jou als huiseigenaar en voor potentiële kopers of huurders.