Gouden Tip
Image default
Vakantie

Costa Brava – woest aantrekkelijk

Brava is Spaans voor wild of ruig. Spanje telt nogal wat costa’s en de Costa Brava is zeker voor een deel behoorlijk ruig te noemen. Dat komt door de Pyreneeën Rug die pas hier afzakt naar de Middellandse Zee. Het gevolg is hoge strak beboste kliffen, minieme maar super romantische zand baaitjes en een myriade aan paradijselijke paadjes. Chaotische rotspartijen steken de zee in. Alleen het zuiden van de kust heeft echt grote zandstranden. De kust is hier dan veel minder gebeeldhouwd door de Pyreneeën. Noordelijk van Tossa de Mar is de kust echt wild te noemen. Alleen in de Golf van Roses zijn weer grote zandstranden. De zonnekust ligt in het uiterste noordoosten van Spanje, dus bij de Franse grens.

Toeristisch veelzijdig

Als je een prima zomerklimaat, prachtige stranden, goed voorziene badplaatsjes en een mooi prijsniveau bij elkaar veegt, heb je de Costa Brava te pakken. Bestemmingen als Lloret de Mar en Blanes vissen al lang niet meer in zee maar hengelen naar toerisme. Nog steeds zoeken veel jongeren deze kustlijn op. Eettentjes, bars, clubs, outdoor avondleven en festivals vullen het 200 km lange vakantie lint van een top kust. Een kust met dorpen die zo fotogeniek zijn dat je er wilt blijven. Peratallada is daar een schoolvoorbeeld van.

De Costa Brava eet heerlijk weg

Decennia terug was het belangrijkste doel aan de Costa Brava voor veel Nederlanders drievoudig: zon, zee en strand. Er is inmiddels een doel bijgekomen: genieten van de cultuur. Want er hebben zich steeds betere eettenten gevestigd. Het ‘Friet van Piet’ verzorgt de inwendige mens allang niet meer in z’n eentje. Heerlijke dissen verorber je hier, met nadruk op de zee keuken. De Catalaanse wijnen die erbij worden geschonken zijn ook top. Cultureel kun je ook op niveau dagjes-uit doen. Neem nou Barcelona, op aangename afstand. Daar kun je ook een dagje shoppen en dat kan ook heel aardig in Girona.

Barcelona, op steenworp afstand van de Costa Brava

Die cultuur kan even nader onder de loep genomen. Wissel je strandvakantie eens af om zo’n prachtige kathedraal binnen te lopen. Bijvoorbeeld in Girona. Of bekijk het Spaanse jugendstil werelderfgoed van Gaudí in Barcelona. Zijn ‘Sagrada Familia’ is een eenmalig fenomeen met binnen hemelse ruimtes vol kleurschakeringen. Er is geen tweede van op de hele wereld. Twee geheime tips om te verkennen zijn het havenstadje Begur en het middeleeuwse dorpje Besalu.

Meer moois aan de horizon

Blanes is bekend om de stranden maar heeft ook twee oogstrelende tuinen: de botanische tuin Marimurtra en de grote tropische tuin Pinya de Rosa. Je bezoekt Cadaques voor de ongezouten vissers sfeer en de Cap de Creus voor een onvergetelijke kaap wandeling. Nog niet uitgewandeld, daarna? Neem dan de route die alleen al je komst naar de Costa Brava waard is. Perfect voor voor- en najaar is de Caminos de Ronda, een wandelroute die de hele kust aandoet. En wil je niet alleen de kust grillig meemaken maar ook de kunst zo zien? Dan moet je naar Figueres, Púbol en Portlligat; in het spoor van de grote surrealist Salvador Dalí!