Gouden Tip
Image default
Internet marketing

Google adwords: geen advertenties meer in de rechterkolom

Sinds twee weken geleden heeft google ervoor gekozen om de Google adwords advertenties te laten verdwijnen van de rechterkant. Er staan nu vier betaalde zoekresultaten bovenaan de pagina en daaronder staan meestal één tot drie advertenties. Ook het aantal totaal advertenties is op de resultaatpagina naar beneden gegaan. Veel mensen maken zich hier zorgen om en vragen zich af waarom Google dit heeft gedaan.

Als eerste is dat vanwege de advertentie-opbrengsten. De bovenste advertenties worden het meest bekeken en trekken daardoor ook de meeste bezoekers aan. Nu er een vierde positie bij komt, zal het aandeel van de clicks op topadvertenties toenemen. De bovenste advertentiepositie is dan natuurlijk wel het duurst. Ook krijgt Google sinds 2015 meer zoekopdrachten van smartphones dan van desktop computers. Het probleem voor Google is hier dat de kosten per klik lager liggen, dit levert Google dus minder op. Door nu een vierde advertentie te introduceren en daar ook alle aandacht op te vestigen, dan zal dat de opbrengsten voor Google vergroten.

Ook was er voor Google ruimte nodig voor iets anders. De rechterkolom wordt steeds meer gebruikt voor een “Knowledge Graph”. Dit presenteert gelijk de antwoorden op jouw zoekopdracht. Als jij bijvoorbeeld in Google zoekt naar “Barcelona” dan zie je rechts gelijk een stukje met informatie over Barcelona. Verder bevindt zich in de rechterkolom vaak ook “Google Shopping”. Deze advertenties worden nu niet meer afgeleid door de advertenties met tekst die er vaak bij stonden.

Een derde reden is vanwege het uniform design. Met deze aanpassingen is de vormgeving van de zoekresultaten op desktop computers hetzelfde als de vormgeving op smartphones. Dit argument is verder niet heel erg sterk, want informatie in zoekresultaten moet juist anders zijn op verschillende apparaten. De conclusie die getrokken kan worden is dat de kosten per klik wel iets zullen gaan stijgen, maar verder zal deze verandering niet heel erg veel impact hebben op Google adwords. Wil je een Google adwords campagne opzetten kijk dan op economy.nl.

http://www.economy.nl/