Het melken van koeien
Gouden-tip

Het melken van de koeien is voor een boer een dagelijkse activiteit. De koeien worden meestal ’s ochtends gemolken, maar hoe werkt dit eigenlijk. In dit artikel lees je informatie over hoe koeien worden gemolken.

Niet alle koeien geven melk, enkel koeien die een kalf hebben gekregen geven melk. Dat is eigenlijk net zoals bij mensen, alleen wanneer een vrouw zwanger is geweest kan zij borstvoeding geven. Koeien kunnen dus alleen melk geven wanneer ze net gekalverd hebben. Hoe meer melk het kalf drinkt, hoe minder er over blijft om te melken. Sommige kalveren worden bij melkveebedrijven direct bij de moeder weggehaald, dit is echter niet wenselijk voor de ontwikkeling van het kalf. Een koe krijgt voor normale melk ook nog een soort melk met extra voedingsstoffen, deze melk wordt bies genoemd.

Koeien worden gemiddeld twee keer per dag gemolken, dit wordt meestal rond 6 uur gedaan, zowel in de ochtend en in de avond. Hiervoor worden ze uit hun cowhouse gehaald en worden ze doorgesluisd naar de melkopstelling. Vroeger werden de koeien met de hand gemolken, zowel op stal als in de weide. Tegenwoordig is de stal inrichting zo opgesteld dat de koeien nadat ze wakker worden, gewezen worden naar de melkinstallatie.

Voor het melken zijn er twee opstellingen. Dit zijn de visgraatopstelling en de carrouselopstelling. Bij de visgraatopstelling staan de koeien in rijen van twee waartussen de melkinstallatie is opgehangen. De melkboer kan dan tussen de beide rijen (die 4-8 koeien bevatten) door om de melkslangen aan de uiers van de koeien te bevestigen. Zo loopt de boer heen en weer om deze aan te brengen en te verwijderen voor de volgende lading koeien. Bij de carrouselopstelling staat de boer in het middel, en komen de koeien hieromheen op een draaiende plaat te staan. De koeien draaien zo rond, hierdoor hoeft de boer niet heen en weer te lopen maar circuleren de koeien automatisch rond.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/

About