Gouden Tip
Image default
Toerisme

Rond Meir

wat moet je zien in antwerpen

Meir de belangrijkste winkelstraat van de stad, maar in de nabije omgeving vind je niet alleen dure winkels, maar ook diverse musea.

Het Rococks-huis was eigendom van Nicholas Rococks, de burgemeester van de stad, klant en vriend van Rubens. Nu herbergt het een waardevolle collectie schilderijen, waaronder ‘Maagd Maria en kind’ van Quentin Masseys, ‘Twee studies van een mannenhoofd’ door Van Dyck, twee werken van Rubens – ‘Aanbidding van de Maagd Maria voor het slapende kind’ en ‘Christus aan het kruis’ en ‘Spreuken’ door Peter Bruegel de Jongere. De binnenplaats van het landhuis werd gereconstrueerd naar de modellen van de 17e eeuwse tuinen.

Het gebouw van het Mayer van den Berg Museum is gestileerd als een 16e eeuws gebouw. Het huis is in 1904 gebouwd in opdracht van de moeder van Fritz Mayer van den Berg ter nagedachtenis aan zijn overleden zoon, die een collectie kunstwerken verzamelde. Hier worden sculpturen uit de XII-XVIII eeuw tentoongesteld, werken op zilver, wandtapijten, manuscripten, schilderijen van Jacob Jordaens, Peter Pourbus, Rubens en vele anderen. Een van de bekendste schilderijen uit de collectie is Mad Greta van Pieter Bruegel de Oude.

In de straat van het Mayer van den Berg Museum is het Maagdenhuis. In de 16e en 17e eeuw was er een opvanghuis voor weeskinderen en meisjes uit arme gezinnen. Tegenwoordig wordt het gebouw ingenomen door het City Welfare Centre, en de voormalige kapel herbergt een kunstcollectie. Het bevat werken van Rubens, Van Dyck, Jacob Jordaens, monsters van Antwerps keramiek, meubels uit de 15e-17e eeuw en documenten uit de 12e-16e eeuw, waaronder het oudste zegel van de stad Antwerpen op een document uit 1233. Het moderne Diamantmuseum aan het Koningin Astridplein, naast het Centraal Station, vertelt het verhaal van de geschiedenis en technologie van diamantslijpen.

De statige kamers van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten herbergen meestal de meest indrukwekkende collectie Nederlandse en Vlaamse schilderkunst in heel België, van de 14e eeuw tot heden. Het museum is momenteel in wederopbouw en is gepland voor 2017. De rijke collectie is tijdelijk verdeeld over verschillende musea in Antwerpen. Tot de Nederlandse meesters behoren onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Rogier van der Weyden en Gerard David. Tot de belangrijkste tentoonstellingen behoren “Sint Barbara” door van Eyck, “Christus met muziek spelende engelen” door Hans Memling en “Portret van Philippe de Croy” door Rogier van der Weyden. Uit de werken van de zestiende eeuw valt het drieluik “Klaagzang van Christus” (ook wel “Drieluik van het timmerliedengilde” genoemd) van Quentin Masseys op.

Een eervolle plaats in het museum wordt ingenomen door doeken van meesters uit de 17e eeuw. Er zijn verschillende grote schilderijen van Rubens, zoals de beroemde Aanbidding der Wijzen (1624), zoals de oude zingen, zo de jonge zingen (1638) door Jacob Jordaens en het Portret van Martin Pepin (1632) door Van Dyck. Hedendaagse kunst wordt vertegenwoordigd door werken van James Ensor, Constant Permeke, Rick Waters, evenals surrealisten René Magritte en Paul Delvaux.

Het Museum of Contemporary Art is gehuisvest in een omgebouwde silo. De gevel van het gebouw is gemaakt in de Art Nouveau-stijl. De tentoonstelling bevat werken van alle trends in de hedendaagse kunst, vanaf de jaren 70, van Belgische en buitenlandse meesters. Er worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het Fotografiemuseum is gevestigd in een herbouwd voormalig pakhuis 5 blokken ten zuiden van het MNKA. Camera’s gemaakt in Frankrijk, Engeland, Duitsland, de voormalige USSR, de VS, Zwitserland en Japan worden hier tentoongesteld, evenals foto’s met een verscheidenheid aan afdrukmethoden, van daguerreotypie tot holografie. Wegens ruimtegebrek is slechts ongeveer een zesde van de waardevolle collectie te zien. Het Openluchtsculpturenmuseum, in een groot park op 4 kilometer van het stadscentrum, stelt meer dan 300 werken tentoon van Belgische en buitenlandse beeldhouwers, met name Rick Waters, Auguste Rodin en Henry Moore.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html