Gouden Tip
Image default
Bedrijven

Wat is het verschil tussen een geaard en niet geaard stopcontact

Wat nog vaak een verrassing is voor mensen is dat ze nog niet allemaal weten dat er verschillende soorten stopcontacten zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een geaard stopcontact en niet geaard stopcontact, en de kans dat je ze allebei in huis hebt of gezien hebt is best heel groot. Hoewel veel mensen dit wel weten is het niet helemaal gek dat niet iedereen dit weet. Maar wat zijn de verschillen nou? Hieronder staat dat goed omschreven.

Het verschil

Een belangrijk kenmerk van een geaard stopcontact en overigens ook een groot verschil met een niet geaard stopcontact, zijn de twee pinnetjes die een geaard stopcontact heeft. Deze twee pinnetjes zijn ook overduidelijk te zien aan het uiterlijk van het stopcontact. Ook zijn er nog wat andere verschillen, zo lopen er verschillende draden door deze twee stopcontacten heen. Een geaard stopcontact heeft naast de bruine en blauwe draad ook een groen/gele draad die er doorheen loopt. Dit is de draad voor de randaarde, deze staat in contact met de meterkast en de meterkast weer met de grond. Bij overbelasting of kortsluiting dan kan alle extra stroom veilig naar de grond worden geleid zodat je geen last hebt van schade of stroomstoringen. Ook kan je bij extra stroom niet elektrische apparaten aanraken omdat deze onder stroom staan, bij de groen/gele draad kan dat wel omdat alle stroom wordt weggevoerd naar de aarde.

Als je van plan bent om over te stappen van een niet geaard stopcontact naar een geaard stopcontact, moet je er rekening mee houden dat er dus nieuwe kabels aangelegd moeten worden en dat je nieuwe stopcontacten aansluiten moet.

Waarom is een geaard stopcontact zo belangrijk?

Zoals net al een beetje vermeld te hebben is een geaard stopcontact belangrijk voor de veiligheid. Bij extra stroom ben je dus als het ware goed beschermt tegen stroomstoringen, kortsluitingen en ben je veilig voor al je elektrische apparaten.