Gouden Tip
Image default
Sport

Wat voor lijn te gebruiken op een reel

Geregeld zijn er vragen over de beste vislijn om in te zetten bij het roofvissen. Zonder verdere informatie is deze vraag ontzettend moeilijk te beantwoorden. Wordt hier gevist op al dan niet stromend water, met reel of molen, hoe zwaar is het aas en op welke manier wordt dit aangeboden. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de keuze van de meest geschikte vislijn. Daar waar er veel met een reel wordt gevist tijdens het snoeken, gaan we in dit artikel voornamelijk in op vislijn geschikt voor een reel. 

Bij de reel is de spoel heel klein in verhouding tot een vismolen. De vislijn zal hierdoor met veel kleinere wikkels om de spoel worden gedraaid. Hierdoor is het fijn als de vislijn makkelijk opgerold kan worden. Hoe dunner en soepeler de vislijn is, hoe beter deze op een kleine spoel gewonden kan worden. Bij een soepele en dunnere vislijn kom je al snel uit op een gevlochten vislijn. Deze vislijn heeft het grote voordeel dat deze ook bij een dunne diameter nog ontzettend sterk is. 

Naast een dunne diameter heeft het vissen met een gevlochten vislijn ook het voordeel dat hier bijna tot geen rek in zit. Hierdoor kan een voorzichtige aanbeet van een snoek snel gezien worden om de haak te zetten. Ook is het makkelijk om kunstaas zoals jerkbaits een goede actie in het water te geven. 

Maar met welke dikte vis je een gevlochten vislijn op een reel? Voor het meeste kunstaas kom je goed uit de voeten met een trekkracht tot 10kg. Voor kleiner kunstaas mag dit zelf nog minder. Vissen op baars bijvoorbeeld kan al met een 0.06mm vislijn. Deze heeft een enkele kilo trekkracht, wat voldoende is voor deze visserij. Denk hierbij aan dropshotten. Ga je echter vissen met groot kunstaas, te denken val aan de Abu Garcia Mc Beast serie zo’n 500gram kan wegen, dan is het verstandig om een dikkere en sterkere lijn te nemen. Dergelijk kunstaas zal eerder slepend dan werpend gevist worden, en zal continu onder druk staan. Een vislijn tot 0.30mm zal dan veel beter geschikt zijn.

https://www.sportvisgigant.nl/