Gouden Tip
Image default
Huishoudelijk

Met een waterontharder minder last hebben van kalk in je water

Heb je last van kalkaanslag? Dat is natuurlijk erg vervelend. Met een waterontharder kan je ervoor zorgen dat deze kalkaanslag verdwijnt. Tegenwoordig zijn er veel waterontharders te vinden op de markt die werken op basis van zout. Ook zijn er waterontharders die geen gebruik maken van zout, een zoutvrije waterontharder. Deze zoutvrije waterontharders werken door het water te reinigen door gebruik te maken van CO2. Vanuit verschillende ervaringen komt naar voren dat deze systemen zonder zout een even goede of zelfs een nog betere oplossing bieden tegen de kalkaanslag. Ook zijn er systemen die kalkaanslag verwijderen door middel van een magneet functie. 

Een mogelijk nadeel van waterontharders die gebruik maken van zout is dat ze slecht zijn voor het milieu. Deze waterontharders zorgen voor waterverontreiniging maar ook voor de verspilling van water. Waterontharders die geen gebruik maken van zout kunnen er ook voor zorgen dat de huishoudelijke apparaten voor een langere tijd mee zullen gaan. Vandaar dat waterontharders die geen gebruik maken van zout duurzaam zijn en dus ook beter voor het milieu. Een waterontharder zonder zout maakt gebruik van omgekeerde osmose om het kalk te verwijderen. 

Waarom zou je af willen van deze kalkaanslag? 

Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan die vervelend zijn. Je kunt kalkaanslag verwijderen op een chemische manier maar je kunt dit ook doen op een meer natuurlijke manier. Wanneer je de kalkaanslag verwijderd op een natuurlijke manier is de kans groot dat de apparaten minder snel achteruit zullen gaan en minder snel zullen slijten. De kalk die vrij komt bij leidingwater en terecht komt in huishoudelijke apparaten kan zich ophopen wat ervoor kan zorgen dat het apparaat minder goed gaat functioneren.  

Nadelen van te veel kalk in je water 

Ook zorgt kalk ervoor dat de circulatie van het leidingwater minder goed verloopt. Bijvoorbeeld bij het leidingwater vanaf de boiler naar andere huishoudelijke apparaten. Een waterontharder kan ervoor zorgen dat het energiegebruik lager wordt. Het harde water wat uit de apparaten komt kan ook als nadeel hebben dat het vervelende gevolgen heeft voor je huid of de gezondheid van je haar. Van te hard water kan je last krijgen van huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. Ook kan je haar doffer worden van hard water. Het kan dus erg gunstig zijn om een waterontharder aan te schaffen, ook blijven alle mineralen in het water zitten bij het toevoegen van een waterontharder.  

Gerelateerde artikelen

Kwaliteits elektrische boilers met een langere levensduur

Tips voor een betere nachtrust

Een elektrische cv heeft zo zijn voordelen…