Gouden Tip
Image default
Electronica en Computers

Wat is IT-Lifecycle management?

Als bedrijf of organisatie bent u vaak veel tijd en geld kwijt aan apparaten, zoals laptops, computers en tablet. Deze apparaten heeft u als organisatie natuurlijk nodig om het bedrijf draaiende te houden, maar toch wilt u daar niet zoveel tijd en energie aan kwijt zijn. Voor dit probleem is er een oplossing gevonden door verschillende IT bedrijven. Zo’n IT bedrijf regelt dit allemaal voor u doormiddel van het zogenaamde IT-Lifecycle management. Nu is natuurlijk de vraag wat deze term inhoudt, en waarom bedrijven hier voor kiezen? Deze vraag wordt verder in dit artikel beantwoord.

Wat is het?

IT-lifcycle management is een programma die apparaten van een bedrijf onderhoud en verzorgt. Dit betekent dat dit programma zorgt dat uw apparaten steeds de nieuwste update hebben. Naast het updaten en verzorgen van de appraten, zorgt dit programma ook voor nieuwe apparaten. Dit programma bestelt nieuwe apparaten en maakt ook nog afspraken voor de werknemers van een bedrijf. Dit wordt allemaal geregeld door een agenda die ook inzichtelijk is voor u als bedrijf. In deze agenda worden afspraken ingepland voor het vervangen, updaten, repareren of uitbreiden van uw apparaten. Dit programma wordt aangeboden door verschillende IT bedrijven. Zo’n IT bedrijf zorgt er ook voor dat de data van de computers wordt verwijderd of vernietigd. Daarna zullen deze bedrijven deze apparaten weer doorverkopen. Doordat bedrijven de oude appraten dus niet weggooien is dit ook nog iets positiefs voor het milieu.

Waarom?

Bedrijven maken hier gebruik van, omdat er veel tijd wordt bespaart. Met deze overgebleven tijd kan een bedrijf andere belangrijke dingen doen en zodoende meer inkomsten generen. De IT taken, zoals onderhouden kunnen veel tijd in beslag nemen en zo’n programma haalt die tijd weg. Natuurlijk kost dit programma wel geld, het is helaas niet gratis. Doordat het geld kost moet u als bedrijf goed nagaan of het voor u wat waard is. Misschien heeft u ook wel een bepaalde IT afdeling die dit snel kan, en dan is het onnodig om dit programma te gaan gebruiken. Heeft u geen grote IT afdeling, dan kan dit programma wel interessant zijn. Zoals u ziet is dit programma niet voor iedereen van toepassing, maar voor sommige bedrijven zorgen de kosten van het programma voor meer winst in de toekomst.

Verschillende soorten

Naast IT-Lifecycle management zijn er ook andere soorten lifecyle management programma’s die u als bedrijf kan gebruiken. Zo kunt u bepaalde programma’s krijgen die uw computerprogramma’s onderhouden, die opslagsystemen onderhouden en die bepaalde gegevens beheren. Al deze programma’s zijn gemaakt om u te ondersteunen en moeilijkheden weg te halen. Ook zijn er mogelijkheden voor het beheer van een product. Dit heet ook wel Product lifecycle management. Dit is op het gebied van marketing en fabricage. Als laatste heeft u ook de mogelijkheid om de virtuele machines te laten beheren door een programma, het zogeheten Virtual machine lifcycle management.