Gouden Tip
Image default
Bedrijven

De basisstappen voor een gezond eetschema

Je ziet het al meteen als je de supermarkt inloopt: er is ontzettend veel keus. Er bestaat zo veel voeding en het een lekkerder, dan het ander en de ontwikkelingen in de voedingsindustrie blijven maar doorgaan. Hierdoor kan het erg lastig zijn om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, al zeker als je bijvoorbeeld wil afvallen. Een oplossing hiervoor kan een gezond eetschema zijn, waarbij de basisnutriënten opgenomen worden in je eetdieet. Het kopiëren van een schema is natuurlijk gemakkelijk, maar dit heeft helaas niet veel zin. Ieder mens en figuur is anders, waardoor je dus ook een persoonlijke aanpak zult moeten hanteren. In dit artikel leggen we de basisstappen voor een gezond eetschema uit, zodat je goed aan de slag kunt gaan.

Stap 1: Calorieën berekenen

Voordat je een eetschema gaat maken is het van belang om een inzicht te hebben in je dagelijkse caloriebehoefte. Hierbij dien je doel in kaart te brengen, samen met je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Ook is het van belang om je beweging in kaart te brengen, zodat een gezond eetschema hierop aansluit.

Stap 2: Macronutriënten berekenen

Als je nog niet bekend bent met de term macronutriënten: dit zijn de voedingsstoffen eiwitten, vetten en koolhydraten, die de basis vormen van je voedingspatroon. Dit zijn de brandstoffen van je motor die ervoor zorgen dat jouw lichaam kan functioneren. Deze zijn dus van groot belang en zullen dus ook de basis vormen voor een eetschema.

Deze nutriënten dien je te berekenen, zodat deze aansluiten bij jouw eigenschappen, zoals het lichaamsgewicht dat je hebt. Op het gebied van vetten heb je ongeveer 1 gram vet nodig per kilo lichaamsgewicht. Dit kun je dus op basis van je gewicht berekenen. Vetten zorgen voor 9 kcal per gram, waardoor je ook kunt berekenen hoeveel kcal je binnenkrijgt.

Voor een gezond eetschema heb je ook eiwitten nodig. Voor niet-sporters is 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht aan te raden, waar voor duursporters 1,6 gram aan te raden. Eiwitten bevatten 4 kcal per gram.

De caloriebehoefte heb je in stap 1 al in kaart gebracht. Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, is afhankelijk van deze caloriebehoefte. Dit doe je door van je dagelijkse behoefte de calorieën uit vetten en eiwitten af te halen. Dit getal dien je door 4 te delen (koolhydraten bevatten 4 kcal per gram), wat leidt tot hoeveel gram koolhydraten je zult moeten eten.

 

https://eetschema.net/

Gerelateerde artikelen

Beter op weg met GPS

Hoe kies je de beste fiets bij een online fietsenwinkel

Verbeter je humeur!