Wat houdt een legaat in bij een erfenis?

Het overlijden van een van je ouders is de start van een moeilijke periode. Er komt veel verdriet bij kijken als een ouder er niet meer is, maar daarnaast moet er nu ook veel geregeld worden. Denk aan het regelen van een begrafenis, rouwkaarten die verstuurd moeten worden en, indien het om je laatste ouder gaat, rekeningen die moeten worden opgezegd. Er is zoveel dat op je afkomt dat je bijna geen tijd overhoudt om te rouwen. En als de hiervoor genoemde beslommeringen achter de rug zijn, staat het volgende aandachtspunt al op je te wachten: de erfenis. Wat is er bepaald in het testament, hoe gaat deze vereffend worden en wat houden alle bepalingen in het testament eigenlijk in? Een advocaat Familie-Erfrecht helpt je hierbij. Niet alleen neemt deze specialist je de grootste zorgen uit handen, hij vertelt je ook wat bijvoorbeeld een legaat precies inhoudt.

Waar moet je rekening mee houden bij een erfenis?

Enige tijd na het overlijden van je ouder wordt de erfenis vereffend. Vroeger was dit standaard de taak van een notaris, maar tegenwoordig wordt hier ook steeds vaker een advocaat erfrecht voor ingeschakeld. Deze hebben de kennis in huis om ervoor te zorgen dat alles netjes wordt afgehandeld. Niet alleen zorgt deze advocaat voor de vereffening, hij staat je ook bij met advies en uitleg over alles wat er in het testament staat. Zo is het goed mogelijk dat je ouders in het testament een of meerdere legaten hebben opgenomen. Dit houdt in dat in het testament staat dat een bepaald bedrag, of een bepaald goed, aan een specifieke ontvanger wordt nagelaten. Het kan er hier om gaan dat een familielid recht heeft op een bepaalde bezitting van de ouders, maar er kan ook een bedrag worden nagelaten aan iemand die geen onderdeel is van de familie.

Meer informatie over legaten

Bij een erfenis kan de erflater ervoor kiezen om ook iets na te laten aan een zogeheten legataris. Het gaat dan bijvoorbeeld om een geldbedrag, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een schilderij, een meubelstuk of een auto na te laten. Dit gaat dan naar iemand binnen de familie, of naar iemand daarbuiten. Misschien heeft de erflater een goede vriend of verzorger waar hij of zij graag iets aan wil nalaten, als blijk van waardering. Let er hierbij op dat een legaat niet vanzelf naar de legataris gaat. Je bent er namelijk als erfgenaam verantwoordelijk voor dat dit wordt afgegeven. In veel gevallen doe je dit gewoon zelf, maar onroerende zaken moeten via de notaris overgedragen worden. Zo’n legaat is dan direct opeisbaar, tenzij dat anders is bepaald in het testament. Bij geldsommen loopt dit anders. Dergelijke legaten zijn pas opeisbaar vanaf zes maanden na het overlijden van de erflater.

Een erfrecht advocaat kan je meer vertellen over legaten

Wil jij meer weten over wat legaten precies inhouden en wat voor verplichtingen deze met zich meebrengen? Dan raden wij je aan om hier eens contact over op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van erfrecht. Niet alleen kan deze advocaat het vereffenen van de erfenis voor zijn rekening nemen, daarnaast staat hij klaar om je alle belangrijke informatie over het legaat te verstrekken. Wellicht heb je zelf een legaat toegewezen gekregen en wil je weten hoe je dit legaat op kan eisen. Of je bent juist een testament aan het opstellen en wilt hier ook legaten in verwerken. De erfrecht advocaat laat je dan weten waar je allemaal op moet letten in zo’n geval. Daarnaast kan deze advocaat je ook helpen bij andere aan erfrecht gerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld het opeisen van een kindsdeel of een legitieme portie.

Tags:

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Gouden-tip.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Op zoek naar het ideale kinderdagverblijf in Breda

Het kiezen van het beste kinderdagverblijf in Breda is een belangrijke beslissing voor ouders. Een kinderdagverblijf moet niet alleen een veilige en stimulerende omgeving bieden, maar ook aansluiten bij de behoeften van jouw kind en jouw eigen verwachtingen. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt nemen bij het vinden van het juiste kinderdagverblijf: Locatie en bereikbaarheid: Overweeg kinderdagverblijven die zich in de buurt van jouw huis of werk bevinden. Dit vergemakkelijkt het ophalen en brengen van jouw kind en kan handig zijn in jouw dagelijkse routine. Veiligheid en hygiëne: Controleer of het kinderdagverblijf voldoet aan alle veiligheids- en hygiënenormen. Let op schoonmaakprocedures, veiligheid van de speeltoestellen en aanwezigheid van EHBO-voorzieningen. Pedagogisch beleid en activiteiten: Informeer naar het pedagogisch beleid en de activiteiten die worden aangeboden. Kijk naar hoe het kinderdagverblijf de ontwikkeling en groei van kinderen stimuleert, zoals educatieve spelletjes, buitenspelen en creatieve activiteiten. Ervaringen en aanbevelingen: Vraag andere ouders

Gepubliceerd door Gouden Tip.nl