Gouden Tip
Image default
Vakantie

Alles over het visum voor Turkije

Visum voor Turkije

Reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben al sinds jaren een visum nodig wanneer zij Turkije bezoeken. Maar wat is een visum nou eigenlijk en waarom is het nodig?

In eerste instantie is het voor Nederlanders en Belgen mogelijk om zich vrij te bewegen in de Europese Unie. U kunt namelijk zonder problemen gewoon de grens over naar Duitsland en daar verblijven zo lang u wilt. Turkije is echter geen lid van de Europese Unie waardoor er gelijk andere regels gelden. De vereiste om het land binnen te mogen is het visum. Het visum is een document dat wordt uitgegeven door de overheid en dient als een toestemming om het land te bezoeken. Het visum kan tot op de dag van vandaag nog steeds worden gekocht op het vliegveld in Turkije. Net voor de paspoortcontrole staat een balie waar u het visum voor € 25 kunt kopen. 

E-visum Turkije

Sinds de invoering van de visumplicht is er het een en ander veranderd. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het mogelijk is geworden om het visum online aan te vragen. De Turkse overheid heeft in 2014 besloten dat het anders moest en kon. Dit heeft ertoe geleid dat het visum ook online aangevraagd kon worden. Het online aanvragen van een visum Turkije biedt vele voordelen. U kunt nu rustig op uw gemak het visum online aanvragen en kunt in Turkije direct doorlopen naar de paspoortcontrole. De prijs van het online visum ofwel e-visum is $ 20,70. Deze prijs hanteert de Turkse overheid. Andere aanbieders vragen vaak een prijs tussen de € 22 en € 27 per visum.

Vereisten (online) visum aanvragen

Of u het visum nou in Turkije koopt of online aanvraagt, de vereisten zijn over het algemeen dezelfde. Als eerst heeft u een paspoort of ID-kaart nodig. Normaal gesproken is alleen een paspoort geldig als legitimatiebewijs buiten de Europese Unie, maar een aantal landen waaronder Turkije zien de Europese ID-kaart ook als een geldig legitimatiebewijs. Uw paspoort of ID-kaart moet tenminste nog 6 maanden geldig zijn wanneer u in Turkije aankomt. Indien u het e-visum online wilt aanvragen, dient u in het bezit te zijn van een Credit Card of normale betaalpas. Het betalen van uw Turkije visum kan bij de Turkse overheid enkel via Credit Card of Union Pay. Bij andere Nederlandse onafhankelijke aanbieders, wordt vaak de mogelijkheid geboden om via iDeal of Mister Cash te betalen.

Tips voor het online aanvragen

Bent u van plan om het visum voor Turkije online aan te vragen? Let dan goed op de volgende dingen:

1. Bij het kiezen van een visum aanbieder, moet u letten op de prijs, betaalmethode en taal. Wanneer de website Engelstalig is en niet de website van de Turkse overheid (evisa.gov.tr) is de kans groot dat u wordt opgelicht. Dergelijke websites vragen vaak een prijs van € 70 of zelfs meer en u kunt alleen met Credit Card betalen. Als een website Nederlandstalig is, is de kans groter dat de aanbieder ook te vertrouwen is. Toch ook bij de Nederlandse aanbieders moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moeten alle aanbieders een website hebben met een SSL certificaat. Dit houdt in dat er bovenin de balk waar de URL staat, links boven een hangslotje of HTTPS moet staan. Wanneer een website geen gebruik maakt van een SSL verbinding, dan zijn uw persoonsgegevens niet goed beveiligd en is de kans aanwezig dat de website gehackt wordt en uw gegevens op straat komen te liggen.

2. Tijdens het aanvragen zelf, moet u ervoor zorgen dat u alle velden juist invult. De gegevens in uw paspoort of ID-kaart moeten namelijk overeenkomen met de gegevens op uw visum. Hierbij moet u denken aan uw voornamen, achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, aankomstdatum en documentnummer. Alleen het invullen van uw roepnaam is niet voldoende, u moet alle voornamen invullen zoals deze staan vermeld in uw paspoort of ID-kaart. Dit geldt ook voor uw achternaam, geboortedatum en geboorteplaats. Bent u bijvoorbeeld geboren in Den-Bosch, schrijf dan ‘s-Hertogenbosch op en niet Den-Bosch. 

De ingevulde aankomstdatum moet de datum zijn waarop u aankomt in Turkije. De aankomstdatum op uw visum mag echter wel eerder zijn dan dat u daadwerkelijk aankomt. Maar het visum mag niet later gelden dan dat u aankomt, in dat geval is uw visum namelijk nog niet geldig. Let dus goed op bij het invullen van uw aankomstdatum.

Tot slot is het belangrijk dat u het documentnummer correct invult. Bij de nieuwe (Nederlandse) paspoorten zijn de documentnummers niet altijd even goed te lezen. Wat handig is om te weten, is dat een Nederlands paspoort nooit de letter “O” bevat en altijd eindigt op een cijfer.

3. Als u het Turkije visum heeft aangevraagd, betaald en ontvangen, vergeet dan niet om het e-visum uit te printen. Bij sommige aanbieders heeft u de keuze om het visum direct via de post te ontvangen. U betaalt dan wel een meerprijs. Kiest u hier niet voor, print het dan zelf uit. Hoewel u het e-visum ook op uw mobiel kan laten zien bij de Turkse douane, is het toch raadzaam om het uit te printen.

https://www.visumvoorturkije.nl/aanvragen