Gouden Tip
Image default
Vakantie

Je Beste Historische Tocht in Noord-Italië

Noord-Italië is een explosie van historische cultuur, indrukwekkende landschappen en schilderachtige bergdorpjes. Daarnaast is er een overvloed aan prachtige steden en betoverende eilanden, waar elke toerist zijn gading vindt. Van de Alpen en Venetië tot Milaan en Turijn, hier zijn je beste historische tochten in Noord-Italië.

Venetië, de stad van romantiek, dromen en mysterie

Venetië, gelegen in Noord-Italië, is zonder twijfel één van de mooiste steden in de wereld. Het heeft niet voor niets zijn bijnaam ”Stad van de Romantiek” of ”Stad van de Dromen” verdiend. Als je rondwandelt in de stad, kan je niet anders dan verliefd worden op de architectuur, de charmante mensen en de gebakken cannoli!

De Rialtobrug

Deze beroemde brug ligt aan het indrukwekkende Canal Grande. Deze iconische brug bruist op elk uur van de dag met toeristen die opzoek zijn naar gebakken cannoli en whiskybrood. Je vindt er verschillende snuisterijen, sieraden en souvenirs om mee naar huis te nemen! Wat zal jij kopen?

Het Canal Grande

Is het een cliché om te zeggen dat een bezoek aan Venetië niet compleet is zonder een rondvaart over het Canal Grande? Spring in een gondel en aanschouw de meer dan 170 gebouwen uit de 13e eeuw aan de oevers van het water. Bovendien is het een rustgevende – zo niet romantische – verwennerij om te doen met je geliefden.

Galerie dell’Accademia

Het is één van de meest ondergewaardeerde attracties in Venetië, maar onze schrijver vertoeft graag in de Accademia. Bezoek de Sala dell’Albergo. Je zal er geen spijt van krijgen! Je vindt er het portret van de ‘Presentatie van de Maagd’ en de ‘Annunciatie’ van Girolamo Dente.

De kerk van San Simeon Piccolo

Deze kerk heeft een imposante koepel die boven Santa Croce opdoemt. Het middenschip lijkt eenvoudig, maar je kan er verschillende marmeren reliëfs met neoklassieke religieuze voorstellingen bekijken – de ene al wat macaber dan de andere. Het heeft ook veel ruimtes voor altaren die bewaakt worden door de schutters van de kerk.

Maar er is één ding dat je zeker moet bezoeken: de ondergrondse crypte.

Onder de kerk bevindt zich een obscuur, rustiek, macaber altaar in het midden van een kleine, achthoekige kapel. Er is een labyrint van eeuwenlang verlaten tunnels onder Venetië. Heilige mozaïeken werden op decadente muren gepleisterd, net zoals menselijke beenderen de tunnels versieren.

Belangrijkste feit: Er zijn 21 graven in de crypte. En ongeveer 8 zijn nog steeds niet ontdekt.

Andere essentiële bezienswaardigheden in Venetië!

 1. De Baseliek van San Marco en het San Marcoplein – De Nr 1
 2. De Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri)
 3. Murano
 4. De basiliek van Santa Maria della Salute
 5. Het Dogepaleis

Ferrara en de Po-delta in Emilia-Romagna

De ommuurde Renaissancestad Ferrara is overvloedig versierd met Romeinse en gotische architectuur. Tijdens de Renaissance periode in de 15e eeuw is Ferrara een typisch voorbeeld van een complete stad vanwege de bloeiende kunst en haar wetenschappelijke achtergrond. In de historische stad moet je zeker het kasteel van Estense, gebouwd in 1385, en de basiliek uit de 12e eeuw, de kathedraal van San Giorgio, bezoeken.

In de omgeving kan je nog zoveel meer bezichtigen:

 • Museum voor Oude Kunst
 • Nationaal Archeologisch Museum
 • Nationale Schilderijengalerij
 • Palazzo dei Diamanti
 • Po Delta Regionaal Park

Verona – meer dan alleen Romeo en Julia

Als men zegt “In Verona”, denkt men meteen aan meest opmerkelijke werk van Shakespeare – Romeo en Julia. De stad heeft echter een overvloed aan spectaculaire architectonische gebouwen, tuinen en forten.

De Arena van Verona op het Piazza della Bra wedijvert met het Colosseum. In zijn glorietijd werden er in het amfitheater voor 30.000 mensen spelen, shows en theatervoorstellingen gehouden. Teatro Romano mag je niet missen, een amfitheater dat dateert van 100 voor Christus. Hoewel het een ruïne is, is het zo gerenoveerd dat er in de zomer culturele voorstellingen plaatsvinden.

Trek naar Kasteel Vecchio, gebouwd in 1354, om over zijn verleden te leren en ontzag te hebben voor zijn kantelen. Het kasteel dient nu als een museum dat de geschiedenis van Italië beschrijft met artefacten en historische voorwerpen. Vergeet niet te wandelen op de brug van het kasteel – de langste van zijn soort ter wereld.

En er is nog zoveel meer in Verona:

 • Piazza delle Erbe
 • Giardino Giusti
 • Centro Storico
 • Piazza dei Signori
 • Castel St Pietro

En, als je een Romeo en Julia tour wilt, bezoek dan naar deze attracties:

 • Casa di Giulietta – Het huis van Julia met het beroemde balkon…
 • San Francesco al Corso Klooster (Het graf van Julia.)
 • Casa di Romeo (Het huis van de Montague)
 • Basiliek Maggiore

Milaan – een smeltkroes van culturen

Milaan is natuurlijk beroemd om zijn mode-industrie maar de metropool is ook een smeltkroes van culturen en een tegenstelling tussen het oude en het nieuwe. Het is een prachtige verzameling van hedendaagse kunst en historische bouwwerken die de rijkdom van het leven laten zien. Als u een huurauto nodig heeft in Milaan, vindt u hier meer informatie: https://www.autoitaly.nl/nl-stad-milaan/. Dit is wat je kan verwachten van de stad.

Archeologisch museum van Milaan

Het museum biedt toeristen een kijk op de geschiedenis van Mediolanum, het oude Milaan, van de 4e eeuw voor Christus tot ze door Rome werden veroverd in 222 voor Christus. Ook kan je er tentoonstellingen vinden van de vroege middeleeuwen, de Etruskische beschaving, de oude Grieken en de Egyptische beschavingen.

Castello Sforzesco

Het kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en je wordt verwelkomd door een fontein. Het bevat kantelen en een groot aantal historische voorwerpen, die vertellen over de geschiedenis van Milaan. Kuier over de centrale binnenplaats en in de uitgestrekte tuinen.

Santa Maria delle Grazie en Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci

Zie het Laatste Avondmaal geschilderd door Leonardo da Vinci in Santa Maria delle Grazie. Het is één van de hoogtepunten van Milaan, dus mis het niet! Om het kunstwerk te beschermen, staat de directie slechts 30 personen per 15 minuten toe. Om de lange wachtrij te vermijden, kan je best op voorhand reserveren.

Een andere da Vinci-tour die je moet volgen is het Nationale Museum voor Wetenschap en Technologie van Milaan, genoemd naar de kunstenaar, en vol van zijn kunstwerken, uitvindingen, vliegmachines en blauwdrukken van zijn technologische werken.

La Scala

Fans van de opera kunnen een rondleiding krijgen in het theater en de affiches en memorabilia van vroegere producties bewonderen. Je kan zelfs een reservering maken voor toneelstukken en voorstellingen die in La Scala plaatsvinden.

Piazza del Duomo

Als je even op adem wil komen, trek je naar het centrale plein van Milaan en je laten meeslepen door de omgeving. Er zijn koffiehuizen en banketbakkerijen in de buurt om te ontspannen na de historische stadswandeling.

Padua – uit de Middeleeuwen

Bezoek Padua en keer terug naar de Middeleeuwen. Wandel rond op de bruggen over de rivieren of kuier door de oudste botanische tuin ter wereld. Onderzoekers ontdekten dat de eerste nederzetting van Padua dateren van 1183 voor Christus.

 • Indrukwekkende fresco’s in de kerk van Cappella degli Scrovegni
 • De in 1545 gebouwde botanische tuin, Orto Botanico
 • Wandeling rond Prato Della Valle – het grootste plein van Europa
 • Piazza dei Signori – hier worden evenementen, toernooien en markten gehouden.
 • Basiliek van Sant’Antonio uit de 13e eeuw
 • Het museum Palazzo Zuckerman

Van musea en academische instellingen tot tuinen en piazza’s, Padua heeft voor elke reiziger wat wils.

Ravenna – de stad van de mozaïeken

Er zijn acht UNESCO werelderfgoed sites in Ravenna dankzij de uitzonderlijke historische monumenten uit het Byzantijnse tijdperk en de decoratieve mozaïeken uit de vroegchristelijke tijd. Je begint met een bezoek aan de Baptisterium van Neon, gebouwd in de 5e eeuw en één van de oudste gebouwen in Ravenna. Vervolgens maak je een rondleiding door de San Vitale, een kerk uit de 6e eeuw met de beste en grootste bewaarde mozaïeken met uitzondering van Constantinopel.

Je kan ook een wandeling maken door de stad voor deze onmisbare trekpleisters:

 • Mausoleum van Galla Placidia – met één van de meest artistieke mozaïeken
 • Sant’Apollinare Nuovo
 • Basiliek van San Francesco
 • Ravenna Nationaal Museum
 • Aartsbisschoppelijk paleis
 • Arian Baptisterium
 • Sant’ Apollinare in Classe
 • Graf van Theodoric – Koning van de Ostrogoten

Als je een pauze wil nemen van het historische spektakel, rijd je naar het zuiden om San Marino te bezoeken – één van de kleinste landen ter wereld. Of je rijdt langs de kust en geniet van strand, zand en zee in Cesenatico. Voor wat familieplezier kan je het themapark Mirabilandia bezoeken.

https://www.autoitaly.nl