Gouden Tip
Image default
Bedrijven

Je vetpercentage berekenen

Wanneer je je vetpercentage wil berekenen kan dit op een aantal verschillende manieren. De huidplooimeting is daar misschien wel de bekendste methode van. Toch bestaan er ook andere manieren. Zo is er tegenwoordig een speciale weegschaal die dit kan zien. Ook bestaan er nog steeds de ouderwetse meetlinten. Een van de oudste methodes, maar toch zeker niet minder effectief.

 

Lichaamsvet

Als je het hebt over lichaamsvet dan is dat over het algemeen een slechte naam. Je lichaamsvet hoeft helemaal niet zo slecht belicht te worden, want het heeft een belangrijk doel in je lichaam. In het lichaamsvet wordt het vet dat je eet van voedsel opgeslagen en dit kan weer gebruikt worden voor andere dingen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor energie, isolatie en bescherming tegen ziektes of bacteriën. Kortom lichaamsvet heb je nodig om gezond te kunnen leven en functioneren. Wanneer je te veel lichaamsvet hebt, is dit wel niet goed. Je kan dan namelijk zwaarlijvigheid krijgen en ziektes die hieraan gerelateerd zijn. Een voorbeeld van zo een ziekte is diabetes.

 

Berekenen

Je vetpercentage berekenen kun je dus gemakkelijk zelf. Je kan namelijk in de spiegel niet altijd zien hoeveel lichaamsvet je hebt. De makkelijkste manier is het berekenen met een zacht meetlint. Hiervoor moet je de lengte in centimeter weten. Het daadwerkelijk uitrekenen van het percentage wordt op basis van een aantal gegevens van je lichaam gedaan. Vaak wordt dit bij vrouwen gedaan op basis van de nek, de taille en de heupen. Let goed op dat je ieder lichaamsdeel op het breedste meet. Voor het echte uitrekenen tel je je taille- en heupomvang bij elkaar op en trek je vervolgens de nekomvang ervan af om de omtrekwaarde te bepalen.

 

Andere manieren

Andere manieren dan een meetlint om vetpercentage te berekenen is bijvoorbeeld een schuifmaat. Met de schuifmaat wordt in verschillende lichaamsdelen geknepen om zo het lichaamsvet op te meten. Het handigste is dan om op drie plekken te meten. Ook kun je gebruik maken van een speciale weegschaal.

https://voedingschema.nl/vetpercentage-berekenen/

Gerelateerde artikelen

Uitvaart Renkum voor een waardig en persoonlijke uitvaart

Wat zijn factureerbare uren en hoe werkt het?

Kerstbomen